Norddal kommune

Norddal kommune ligger i Sunnmøre i Møre og Romsdal fylke. Norddal er nærmeste nabo til de store fyrtårnene i norsk reiseliv, Geirangerfjorden og Trollstigen. Vakker natur, varmt og godt klima og gode forhold for friluftsliv er noen av de fremste varemerkene til Norddal.

Kommunesenteret til Norddal ligger på Sylte i Valldal. Kommunen er en av de store jordbrukskommunene på Sunnmøre. I kommunen så blir det blant annet dyrket korn, jordbær og aprikos. Og at jordbær er viktig for kommunen ser man i det gjenkjennelige kommunevåpenet med jordbærmotiv. Norddal kommune, og spesieltt Tafjord er kjent for et relativt mildt klima og en vill natur. Alle bygdene unntatt Fjørå har dype daler. Tafjord Kraft benytter seg av fallhøydene i Tafjordvassdraget og nedbørsfeltet i Tafjordfjellet for sin produksjon av elektrisitet i området.

Historie

Langsmed Tafjorden, innover Sunnylvsfjorden og utover Storfjorden var det før i tiden en rekke veiløse fjord og fjellgårder. Alle gårdene ble fraflyttet før 1960. Navnet Norddal har blitt brukt i minst 400 år, både om den vesle bygda Norddal (ofte også kalt Dalsbygda) og hele kommunen. Opphavet til navnet er uklart. En hypotese er at folk lenger sør (Ottadalen eller Nordfjord) kalte området for Norddalane (dalane i nord). Norddal prestegjeld omfattet også Geiranger og Sunnylven frem til 1861.

Naturrikt område

Størsteparten av kommunens areal er fjell, mark eller vidde over skoggrensen. Kommunen omfatter blant annet deler av Tafjordfjellene, Reinheimen nasjonalpark, Trollstigen landskapsvernområde og Geiranger landskapsvernområde. Norddal kommune har mange attraksjoner og aktiviteter. Europas nordligste orkideer finner du i den fruktbare jorden på Linge. Sommerstid kan man oppleve blomstrende orkideer sammen med epler, pærer, moreller, kirsebær, plommer og selvsagt jordbær. På Herdalssetra finner man et tradisjonsrikt meieri som produserer geitost, geitemelk og andre typer meieriprodukter. Sommersetra som er åpen for besøkende, har mer enn 400 geiter, noen kuer, sauer og hester . Et fredeligere sted en veien mot Klovset i Valldal skal man lete lenge etter. Her finner du den beste utsikten over Norddal , Eidsdal og Valldal i begge retninger over fjorden.

Den sterke kontrasten mellom fjord og alpine fjell og den fruktbare dyrkingen på sommerstid, er det som kjennetegner Norddal og gjør det til en spesielt vakker plass å besøke , spesielt på sommerstid.